2016. május 23., hétfő

Az első felemás rombuszaim érdekes V nyakkal







Kezdés: felemás rombusz minta szemek száma változó, indulásnál 9 szemmel kell számolni, minden oldal azonos szemszámmal indul.

3-3 minta és 2-2 raglán szem, 116 szem összesen.

Pár lusta sor után felemás rombuszokkal folytatom
Teljesen hasonlóan kezdtem a kötését, mint a link-ben lévő poncsó.



kossunklanyok.hu/batico-sun-farmerkek-rombuszmintas-poncso


Az alábbiakat, úgy írom le, ahogy annak idején Gyöngyvér megmutatta nekem, megtanított rá, közben gyorsan, saját szavaimmal lejegyzeteltem.
Az új raglán vonal lesz a rövidített sorok középpontja. Nekem, az új raglán vonal megválasztása előtt 7-7 rombusz mintám volt, így 3 és 4 között lesz a rövidített sorok középpontja. A kisebbik rész lesz az ujja, és a nagyobbik az eleje-háta.








Fordulónként, 2-2 szemmel kötöm tovább.
Megfordulás után az első szemet, csak átemelem a másik tűre, utána a szemet felhúzom. (ha a sima oldal néz felém, akkor hátulról előre, ha a fordított van velem szembe, akkor elölről hátulra húzom.) Így, úgy fog kinézni, mintha az az egy szem két szem lenne.
Ezt a dupla szemnek kinéző szemet, úgy kötöm össze, mint amikor körbe kötök (annak megfelelő sima vagy fordított). Azaz, a sima szemet nem elölről, hanem hátulról kötöm le.  

Egy csoport társamtól (Szilvi) kaptam egy rajzott, ami szintén nagy segítségre lehet: 


Lesz egy pont, amikor az egyik oldalon elérjük a rombusz mintánál lévő „régi raglán” vonalat, akkor tovább megyünk a következő kijelölt új raglán vonalig, és ott kezdjük elölről a rövidített sorokkal való feltöltést.

És, megint lesz egy pont, amikor elérjük a „régi vonalat, és összeér a két rész (ez lesz az egyik ujja).
Ez az ujj lesz a kötésünk folytatásának közép pontja, és folytatjuk a feltöltést tovább, de most a két részt együtt, addig, amíg megint elérkezünk, mindkét szélén a régi raglán vonalhoz.

Ha ez megvan, akkor az egyik ujj és az eleje fele, meg a háta fele meg van, és átmegyünk a túl oldalra, és tükörkép szerűen megismételjük a feltöltést.
Ennél jobban egyelőre nem tudom leírni, de talán segíti a kép, amit feltettem, ott két oldalt vannak az ujjak, és lent-fent az eleje háta.

Innen, már úgy kötjük tovább,mint a fentről kezdet egyszerű raglán pulcsit. 




Nincsenek megjegyzések: